BizzIT Digital - Senaste Digitala Nyheter

Här finns våra artiklar & bloggar från våra olika skribenter.

Facebook vill att du ska styra datorn med dina tankar – köper startup-bolag

Affären tillkännagavs på Facebook av chefen för Facebooks AR- och VR-verksamhet, Andrew ”Boz” Bosworth. Och det närmaste målet är att låta människor styra sina digitala enheter med hjälp av ett armband.

I vanliga fall skickar hjärnan elektriska signaler till handmusklerna via nervceller i ryggmärgen, signalerna säger åt händerna att röra sig på specifika sätt som att klicka på en mus eller trycka på en knapp.

”Armbandet kommer att avkoda dessa signaler och översätta dem till en digital signal som din enhet kan förstå, vilket ger dig kontroll över ditt digitala liv”, skriver Andrew ”Boz” Bosworth.

Fortsätt läs mer
  25 Träffar
25 Träffar

Ny fond ska satsa 150 miljoner på startups i Uppsala


Den nya fonden Linnéa Capital bedöms kunna starta i oktober. Fonden kommer att ha 150 miljoner kronor i kapital och fokus ligger på att investera i företag i företagsinkubatorn och acceleratorn UIC, Uppsala Innovation Centre.

Bakom finansieringen står det statliga riskkapitalbolaget Saminvest tillsammans med affärsänglar. 

Fonden kommer inledningsvis att investera en halv miljon kronor i olika bolag för att ge dem stöd att komma igång. Senare kan investeringarna stiga. 

  29 Träffar
29 Träffar

Google utmanar Apple med ny speltjänst

Google utmanar Apple och startar en egen prenumerationstjänst för mobilspel.

Nya tjänsten Google Play Pass erbjuder Android-användare tillgång till hundratals spel för ungefär 50 kronor i månaden. Det är samma pris som konkurrentens Apple Arcade, en tjänst som riktar sig till Iphone-användare.

Med en prenumeration på sin smarta telefon får användaren tillgång till mängder av spel för ett fast pris. Det är en modell som analytiker inom mobilbranschen tror kommer att växa i popularitet.

Fortsätt läs mer
  29 Träffar
29 Träffar

Nybakade systemvetare pigga på att byta jobb

Nyexaminerade systemvetare har lätt att få jobb på dagens arbetsmarknad. 95 procent får jobb inom ett år och 46 procent redan innan de tagit examen.

Men de är också en flyktig grupp enligt en ny undersökning från fackförbundet Jusek. Var fjärde nybakad systemvetare vill byta jobb inom ett år och bara drygt var femte vill stanna längre än tre år.

Nästan var tionde skulle byta jobb på stående fot om de bara fick ett tillfälle. Samtidigt tycks det inte handla om att de är missnöjda med sina jobb enligt Jusek – varken otrygga anställningar eller att jobbet har dålig koppling till utbildningen verkar vara skäl till att de vill byta.

Fortsätt läs mer
  26 Träffar
26 Träffar

Tesla vill hyra ut solceller till husägare

Teslas vd Elon Musk låter via Twitter meddela att företaget kommer göra det möjligt för husägare att hyra solceller till ett förmånligt pris.

Elon Musk liknar erbjudandet vid att ha en ”skrivare som skriver ut pengar”, detta då det går att spara tusenlappar på elräkningen genom att placera solceller på taket.

Om allt går enligt planerna kommer Teslas erbjudande till Sverige och andra europeiska länder redan nästa år. En titt på företagets webbplats avslöjar att avgiften hamnar på 900 kronor och att det kommer finnas tre olika storlekar att välja mellan.

Fortsätt läs mer
  57 Träffar
57 Träffar

"Upphandlingar av säkerhetskonsulter tar för lite hänsyn till kvaliteten"

De senaste åren har visat oss att it är svårt, det är riskfyllt och det kan ge fullkomligt oanade konsekvenser. Vi har sett myndighetsskandaler där hyperkänslig information visat sig vara placerad på hårddiskar någonstans, oklart var. Dessutom har de hanterats av icke säkerhetsklassad personal som aldrig skulle klara de enklaste säkerhetsutvärderingar om det gällt ett väktaruppdrag i tunnelbanan. Information om skyddade identiteter, patientuppgifter, militära skyddsobjekt och mycket annat har legat fullt öppna.

Vi har läst om många skräckexempel från myndighetsvärlden. Där finns Stockholms Landstings Vårdguiden eller 1177 som hade lagrat patientuppgifter öppet på internet. Svenska kraftnät la ut utvecklingen av styrsystemen för landets elnät på icke säkerhetsklassad personal och så förstås Transportstyrelsens totala haveri med extremt hemliga uppgifter. Antagligen finns många fler som inte nått offentligheten. Den privata sektorn hanterar också en hel del säkerhetsklassad information och här finns också säkerhetsproblem. Men av naturliga skäl hanterar myndigheter betydligt mer säkerhetsklassad information.

Att det finns stora kunskapsbrister i ledningarna för dessa myndigheter är inget nytt. Utvecklingen har gått fort och hos alltför många ledningspersoner som de facto fattar beslut om olika säkerhetsalternativ är kunskapen om it i allmänhet och it-säkerhet samt riskexponeringen låg för att inte säga mycket låg. Troligen beroende på att nämnda snabba utveckling gjort att det ledningspersonerna en gång studerade inte har samma relevans för verksamheten längre och att det krävs ny, eller i alla fall kompletterande kompetens.

Fortsätt läs mer
  91 Träffar
91 Träffar

H&M och Cristina Stenbeck investerar i digital skönhetstjänst

Med målet att digitalisera skönhetsbranschen grundade Nina Akbari och Arbilina Nissan bokningsplattformen Dashl under 2016.

Tjänsten matchar kunder med frisörer, nagelteknologer, makeupartister och skönhetspersonal. Via Dashl kan kunderna se stylisternas verk och välja prisnivå, och därefter få en personlig rekommendation. Dessutom erbjuder Dashl bokningar till hemmet eller kontoret.

Nu får affärsidén stöd av välrenommerade aktörer på modemarknaden. Både klädjätten H&M och Cristina Stenbeck har valt att investera när Dashl tar in totalt 13 miljoner kronor i nytt kapital.

Fortsätt läs mer
  67 Träffar
67 Träffar

Apple-chefen varnar Trump för handelskrigets effekter

Apple kan drabbas hårt av Donald Trumps planerade importtullar på kinesiska varor, menar teknikjättens vd Tim Cook.

Teknikjätten Apples vd Tim Cook och USA:s president Donald Trump diskuterade under söndagen effekterna av de amerikanska handelstullarna på kinesisk import, rapporterar Reuters. 

Enligt presidenten argumenterade Apple-chefen för att tullarna kan skada bolaget, i synnerhet eftersom den koreanska konkurrenten Samsung inte är föremål för samma tariffer. Apple har den största delen av bolagets tillverkning i Kina.

Fortsätt läs mer
  91 Träffar
91 Träffar

Storytel möter konkurrens - tappar andelar på 20 procent

"Vi har vuxit bra i många år".

Ljudboksappen Storytel lanserades 2005 av Jon Hauksson och Jonas Tellander. Företaget har varit något av en framgångssaga och haft både en snabb tillväxt och en ledande ställning på den svenska e-boksmarknaden. 

Men nu verkar trenden ha vänt. Den senaste förlusten uppgick till 89 miljoner kronor och marknadsandelarna i Sverige har minskat med 20 procent under de senaste fyra åren. Det skriver Di Digital. Storytels vd Jonas Tellander säger till Di Digital att företaget fortsätter att koncentrera sig på att attrahera nya kunder, inte på de sjunkande marknadsandelarna.

Fortsätt läs mer
  90 Träffar
Taggad i:
90 Träffar

Fraktjätten startar drönarbolag: "Ett stort historiskt steg"

"Kan bli först ut med att bedriva kommersiell drönarverksamhet".

Det amerikanska logistikföretaget UPS har precis som många andra fraktbolag experimenterat med drönarleveranser. Nu rapporterar fraktbolaget att de ansökt om tillstånd hos det amerikanska flygfartsverket om att driva ett kommersiellt drönarnätverk i USA.

UPS har startat ett nytt dotterbolag kallat UPS Flight Forward som man hoppas ska stå bakom den första fullt certifierade drönarverksamheten i USA.

Fortsätt läs mer
  74 Träffar
Taggad i:
74 Träffar