BizzIT Digital - Senaste Digitala Nyheter

Här finns våra artiklar & bloggar från våra olika skribenter.

Allt fler cyberattacker: ”Säkerheten hänger inte med”

Under 2018 drabbades närmare hälften, eller 49 procent, av 100 stora bolag i Sverige av cyberattacker. Det är en marginell ökning från fjolåret, visar en undersökning från revisionsbyrån PWC som Di Digital tagit del av.

65 procent av bolagen fruktar att attackerna mot den egna organisationen blir ännu fler i år.

Bolagen som ingår i undersökningen är anonyma, men har en årsomsättning på minst 1 miljard kronor.

Fortsätt läs mer
  97 Träffar
97 Träffar

12 smarta mobilappar för det ultimata samarbetet

Att arbeta tillsammans är inte vad det brukade vara. Nuförtiden behöver man befinna sig i samma rum, konferenslokal eller ens i samma tidszon, för att kunna jobba nära kollegorna. Detta tack vare en uppsättning förträffliga samarbetsverktyg för våra alltid uppkopplade enheter. Nu kan man kommunicera, planera, organisera, redigera dokument med kollegorna oavsett var de befinner sig fysiskt.

Faktum är att man inte ens behöver en dator för det här – med rätt uppsättning mobilappar så kan du ha en fullgod samarbetsportfölj i fickan, som du kan plocka upp när som helst, var som helst.

Vår amerikanska systersajt Computerworld har djupdykt i havet av Androidappar (de flesta funkar bra med IOS också) för olika aspekter av samarbete, eller collaboration som det brukar kallas i internationella sammanhang och hittat följande:

Fortsätt läs mer
  86 Träffar
86 Träffar

6000 utvecklare invaderar "hemstaden" – då öser Microsoft på med nya tjänster

Nästa vecka kommer 6000 utvecklare till Microsofts ”hemstad” Seattle för att ta del av mjukvarujättens planer, nya lanseringar och satsningar. Strategin från Microsofts sida är följande: Ta de hetaste tekniker som finns och erbjud utvecklare molnbaserade verktyg som gör det enkelt för dem att sätta ihop lösningar som de kan använda i sina verksamheter.

I förhandssnacket är det tre tekniker som dominerar: Mest och högst talas det om AI.

Det väntas en rad nya AI-tjänster och funktioner som syftar till att göra det enklare för utvecklare att bygga AI-styrda applikationer. Den Microsoft-specialiserade nyhetssajten ZDNet förväntar sig mycket spinn runt konverserande AI, att rösttjänsten Cortana blir mer företagsfokuserad och nya verktyg som ska hjälpa utvecklare att bygga bottar och digitala assistenter.

Fortsätt läs mer
  83 Träffar
83 Träffar

Svårt att få saker gjorda? En svår ovana att bryta – men det går

Ja, varför är det så svårt att sluta att prokrastinera – att skjuta upp det man ska göra och i stället göra något annat. I en intervju med Forbes beskriver läkaren Doug Williamson en del av de mekanismer som ligger till grund för vårt beteende.

En förklaring till att vi kan känna oss lättade när vi tänker att vi ska skjuta upp den där jobbiga uppgiften till imorgon stavas dopamin förklarar han.

– Forskning visar att en individ får en plötslig ökning av dopaminrelaterad njutning i hjärnans belöningssystem bara av att tänka på att göra det vi brukar göra.

Fortsätt läs mer
  78 Träffar
78 Träffar

Björnvallen – Ryssland nu en lag närmare nationell brandvägg

Rysslands president Vladimir Putin drev i veckan igenom ett paket av nya lagar vars syfte är att öka den ryska statens kontroll över den ryska delen av internet och ge myndigheter ökade möjligheter att agera genom att exempelvis blockera informationskällor eller motverka olika typer av hot, skriver Ars Technica.

Det nya lagpaketet är bara en i raden av lagar inom ramen för en långsiktig strategi vars mål är att ge den ryska delen av internet en hög grad av autonomi, det vill säga den ryska delen av internet ska kunna fungera även om den isoleras från resten av internet. Samma autonomi ger förstås på samma gång möjligheten att avsiktligt stänga ute resten av internet från Ryssland.

Så sent som i mars stiftade det ryska nationella parlamentet Duman igenom en lag som gör det straffbart att sprida falsk information eller så kallad ”fake news” samt att förolämpa ryska ämbetsmän på till exempel sociala medier. De nya lagarna riktar in sig på de lägre delarna av nätverksstacken och stipulerar ökad statlig kontroll och möjlighet att agera gentemot ryska operatörer, nätverksägare och internetknutpunkter.

Fortsätt läs mer
  78 Träffar
78 Träffar

Google lanserar AI-kundtjänst åt småföretag

För små företag kan det vara svårt att hantera samtal från kunder – de har helt enkelt inte resurser att ha en kundtjänst. Och det är till dem som Google nu riktar sin nya tjänst Calljoy, rapporterar Techcrunch.

AI-tjänsten kan filtrera bort spamsamtal och till de kunder som ringer ger man ett meddelande med den viktigaste informationen – bland annat sådant som öppettider. Däremot är Calljoy inte lika smart som Duplex och när det gäller extra information så hänvisar den till företagets sajt eller skickar vidare samtalet.

Calljoy kan hjälpa kunden att avsluta sitt ärende online. Kunden kan då få ett sms från Calljoy med en url för att exempelvis kunna boka eller beställa det de är ute efter. Den kund som ringer från fast telefon blir däremot direkt kopplad till någon på företaget.

Fortsätt läs mer
  110 Träffar
110 Träffar

Vårdkoncernen mobiliserar med Visolit

Attendo har runt 16 000 anställda i Skandinavien. Nu har man tecknat ett relationsbaserat avtal för den centrala it-driften med Visolit, som uppger att man kommer erbjuda ett mobilt och säkert arbetssätt så att Attendos anställda ska kunna sköta sina administrativa arbetsuppgifter var de än befinner sig. Det kan till exempel handla om journalföring, tidrapportering och schemaplanering som alltså ska kunna hanteras med mobilen eller en surfplatta.

De båda parterna beskriver det nya samarbetet som ett relationsbaserat avtal. Det innebär en affärsrelation där Visolit och Attendo gemensamt kommer utforma vision, målsättning, ansvarsfördelning och ömsesidiga krav med ett slutmål att uppnå ökad mobilitet och säkerhet i en molnbaserad miljö.

– Det här är ett modernt avtal som ger oss det vi behöver. Det kräver personlig mognad, transparens och avtalserfarenhet från båda parter för att det ska fungera. Med Visolit fann vi en partner som förutom mycket god kunskap om vårt företag också har en komplett tjänsteportfölj och förmågan att arbeta med omfattande integration i en hög förändringshastighet, säger Attendos cio Oskar Hägglund.

Fortsätt läs mer
  68 Träffar
68 Träffar

Släpp bottarna loss – så bemästrar Ica sin massiva fakturaflod

Att automatisera trista processer är en väsentlig del av digitaliseringen. För ett år sedan sjösatte livsmedelsjätten Ica ett projekt där man ville få mer koll och inte minst en mer effektiv hantering av sina fakturor. Det uppdraget gick till mjukvarubolaget Neovici, vars produkt Cosmoz idag har gjort stor skillnad för hur Icas fakturaprocesser hanteras.

– När man tittar på att ta in något nytt system för att hantera fakturor tittar man traditionellt på speciella system för fakturahantering, men vi valde att titta bredare, på hela processen och gick vidare för att se det mer som en automatiseringsprocess, säger Simon Harmark, chef Automation på Ica om hur det startade.

Och det är ingen liten apparat man satt igång. Om man gör en ungefärlig beräkning där man inkluderar huvudkontoret och samtliga cirka 1 300 butiker så hanterar Ica ungefär 175 000 fakturor i månaden. Centrala Ica, samt 800 butiker, är nu utrullade och har dragit igång, och arbetet fortsätter nu framåt med fler butiker och ytterligare automatisering.

Fortsätt läs mer
  109 Träffar
109 Träffar

Hon tar över Wallenbergs miljardsatsning

Wallenberg storsatsar på artificiell intelligens, AI. Nu tar före detta Ericsson-toppen över familjens forskarprogram WASP. Bakom sig har hon en budget på nästan 4 miljarder kronor.
Original author: Fredrik Björkman
  83 Träffar
83 Träffar

Brister i Polisens it-styrning – prioriteringarna otydliga

Polisen har länge kämpat med att få ordning på den nya organisation som infördes för några år sedan. Men just it-organisationen har stuckit ut som en del där man framgångsrikt lämnat projekttänkandet för att arbeta agilt – något som lett till att man på kort tid förbättrat it-stödet, inte minst genom en mängd appar för polisen på gatan.

Men det finns också brister konstateras i en ny internrevision. Det handlar inte om själva utvecklingsarbetet – ute i polisverksamheten anser man att strukturerna med operativa, taktiska och strategiska möten fungerar väl.

Däremot finns ett missnöje med hur det ser ut i skedet innan när it-planen läggs upp. Där upplever flera avdelningar att de inte förstår hur prioriteringen görs och att it-avdelningen har svårt att se till myndigheten som helhet.

Fortsätt läs mer
  87 Träffar
87 Träffar